Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ne csak a vágyaink mondják meg, mi a jó nekünk
  2020-11-06 13:22:17, péntek
 
  Erdő Péter bíboros volt a NEK podcastjának vendége 2020. november 6., péntek
...... ............


A terrorizmus ártatlan áldozatai miatt érzett haragról, az önvédelemről, az álhírek hatásairól és a gyermekkorban megtapasztalt félelemről is beszélt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) podcastjának vendégeként Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
A Nizzában a templomban megölt katolikusokat méltán tekinthetjük vértanúknak, őket ugyanis szándékosan, a hit iránti gyűlöletből gyilkolták meg" - fogalmazott Erdő Péter a halottak napján elmondott homíliájában, miközben Bécsben ugyanekkor egy fegyveres válogatás nélkül lövöldözött ártatlan járókelőkre. A bíboros, prímás ilyen események után volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus podcastjának vendége, ahol arról is nyilatkozott, hogy miért lényeges, hogy az ártatlanok halála miatt érzett haragot kezeljük.

A harag rossz tanácsadó
,,Érthető, hogy az ártatlan áldozatok láttán elfogja a harag az embereket.
A harag, bár a hét főbűn egyike, önmagában nem bűn, hanem olyan beállítottság, amelyből bűnök fakadnak.
A haragból fakadhat az erőszak, a gyilkosság, a bosszú és sok minden egyéb, amivel mi nem tudunk azonosulni" - mondta Erdő Péter annak kapcsán, hogy ismét ártatlan emberek váltak terrortámadás áldozataivá. A bíboros arra emlékeztetett, hogy a keresztényi szeretet azonban mindenki felé kötelez bennünket. Hozzátette: Jézus tanítása az ellenség szeretetről azt mutatja, hogy még miközben védekezünk is, meg kell tartanunk egyfajta mérsékletet, erről szól az Egyház ősi tanítása a jogos önvédelemről."
Jogos önvédelem lehetőség, néha kötelesség
Erdő Péter elmondta, a hagyományos morálteológia felsorolja azokat az értékeket - az élet, az egészség és az életfontosságú javak -, amelyeket támadás érhet, de azt jogosultak vagyunk akár erővel is elhárítani. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mit jelentenek az életfontosságú javak? A bíboros egykori piarista gimnáziumi tanárának példájával magyarázta el a hallgatóknak, hogy ilyen a télikabát tél idején. 1945-ben ,,vetkőztető alakulatok" járták az utcákat, és rászegezték az emberekre a géppisztolyt, úgy vették el a ruháikat, aki nem vigyázott, az megfagyott. Erdő Péter hozzátette: ,,A terrortámadásban az élet forog veszélyben. A jogos önvédelem lehetőség, néha kötelesség is."
Önmérséklet és felelősség
A főpásztor az evangéliumból Keresztelő Szent János példáját emelte ki a védekezés kapcsán, aki Jézus fellépése előtt bűnbánatot hirdetett. Mindenféle emberek odasereglettek a hívására, köztük katonák is, akik azt kérdezték tőle, hogy ők mit tegyenek. Nem azt a választ kapták, hogy ,,Dobjátok el a fegyvert!" Hanem azt kérte tőlük Keresztelő Szent János, hogy elégedjenek meg a zsoldjukkal, és ne fosszák ki a védtelen lakosságot. Végezzék a fegyveres szolgálatot, a közösség védelmét felelősséggel, önmérséklettel.

A szavak értéke és ereje
Erdő Péter ahhoz a generációhoz tartozik, amelynek tagjai gyermekként már szembenéztek egy világjárvánnyal, a fertőző gyermekbénulással. Ennek az időszaknak a személyes emlékeit is felidézte a beszélgetés során. Azt mondta, hogy a félelem természetes dolog olyan helyzetben, ha nem tudjuk, mivel állunk szemben, hogyan védekezzünk. A félelemnél erősebb probléma a nagy fokú bizalmatlanság, amely az elmúlt évtizedben kialakult az emberekben, elsősorban a tömegtájékoztatással szemben, az álhírek és az egymásnak ellentmondó információk miatt.
...... ............


Szeretet: az ember igazi javát akarni
A beszélgetés során kitért arra is, hogyan üresedtek ki, járatódtak le bizonyos kifejezések a hétköznapi használatban, amelyek a keresztény közösségek számára sokat jelentenek. Erdő Péter ezek közül kiemelte a szeretetet, ami központi fogalom. Példaként említette, hogy az alkoholista és a drogfüggő embert nem az szereti a legjobban, aki minden kívánságát teljesíti, miközben látja, hogy elpusztítja saját magát. A főpásztor hangsúlyozta, ,,ne csak a vágyaink mondják meg, mi a jó nekünk".
Isten megalkotta az embert és a világot, amelynek vannak törvényszerűségei, amelyek megmutatják, mi válik az ember javára, és mi az, ami megsemmisíti. Az ember igazi javát akarni, az a szeretet.

Az adás ITT hallgatható meg. Link

Forrás: NEK
Fotó: Ambrus Marcsi
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Címkék: terrortámadásban, világjárvánnyal, eucharisztikus, életfontosságú, önmérséklettel, bizalmatlanság, odasereglettek, evangéliumból, beállítottság, katolikusokat, morálteológia, megtapasztalt, gyermekkorban, terrortámadás, felelősséggel, emlékeztetett, géppisztolyt, podcastjának, önvédelemről, hangsúlyozta, hallgatóknak, megsemmisíti, nyilatkozott, generációhoz, homíliájában, tekinthetjük, használatban, szembenéztek, járókelőkre, gyermekként, védekezzünk, szolgálatot, vértanúknak, természetes, rászegezték, zsoldjukkal, terrorizmus ártatlan, álhírek hatásairól, gyermekkorban megtapasztalt, templomban megölt, halottak napján, fegyveres válogatás, ártatlanok halála, harag rossz, ártatlan áldozatok, haragból fakadhat, bíboros arra, keresztényi szeretet, ellenség szeretetről, jogos önvédelemről, hagyományos morálteológia, értékeket –, Erdő Péter, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Keresztelő Szent János, Ambrus Marcsi, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gárdonyi Géza - Április végén  képre írva  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A boldogság ült a világvégén  Muratáj  Föld napja április 22  Szép estét  Az elfogadásnak...  Ez a jó az alvásban.  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Emlék  Föld napja április 22  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Pillangó  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  A Föld napja  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  A keserű igazság  Paul David Tripp Április 26  A lelki élet nem arról szól, ....  Föld napja április 22  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Paul David Tripp Április 24  Ez a jó az alvásban.  Két tekintet van  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  A föld szépségéért  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Volt egy... 
Bejegyzés Címkék
terrorizmus ártatlan, álhírek hatásairól, gyermekkorban megtapasztalt, templomban megölt, halottak napján, fegyveres válogatás, ártatlanok halála, harag rossz, ártatlan áldozatok, haragból fakadhat, bíboros arra, keresztényi szeretet, ellenség szeretetről, jogos önvédelemről, hagyományos morálteológia, értékeket &#8211, életfontosságú javak, bíboros egykori, élet forog, jogos önvédelem, evangéliumból Keresztelő, védekezés kapcsán, választ kapták, védtelen lakosságot, fegyveres szolgálatot, közösség védelmét, szavak értéke, generációhoz tartozik, fertőző gyermekbénulással, személyes emlékeit, beszélgetés során, félelem természetes, félelemnél erősebb, nagy fokú, elmúlt évtizedben, egymásnak ellentmondó, ember igazi, hétköznapi használatban, keresztény közösségek, drogfüggő embert, főpásztor hangsúlyozta, vágyaink mondják, ember javára, terrortámadásban, világjárvánnyal, eucharisztikus, életfontosságú, önmérséklettel, bizalmatlanság, odasereglettek, evangéliumból, beállítottság, katolikusokat, morálteológia, megtapasztalt, gyermekkorban, terrortámadás, felelősséggel, emlékeztetett, géppisztolyt, podcastjának, önvédelemről, hangsúlyozta, hallgatóknak, megsemmisíti, nyilatkozott, generációhoz, homíliájában, tekinthetjük, használatban, szembenéztek, járókelőkre, gyermekként, védekezzünk, szolgálatot, vértanúknak, természetes, rászegezték, zsoldjukkal, lövöldözött, gyűlöletből, elégedjenek, fogalmazott, beszélgetés, szándékosan, önmérséklet, hagyományos, elpusztítja, kifejezések, mérsékletet, áldozataivá, keresztényi, alkoholista, szeretetről, kongresszus, vendégeként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6720
  • e Hét: 41706
  • e Hónap: 74860
  • e Év: 308607
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.